PuurFair, de beurs voor duurzame inspiratie

PuurFair, de beurs voor duurzame inspiratie
Op 18 september vond de tweede editie van de PuurFair plaats in de Westergasfabriek in Amsterdam. Een evenement waar wonen, energie, voeding, lifestyle, crowdfunding, mobiliteit en vrijetijd centraal staan. Dit jaar werd PuurFair bemand door 71 stands! Wij gingen voor jouw op pad om op zoek te gaan naar nieuwe praktische ideeën. Naast deze blog hebben we ook een vlog gemaakt waarin ik jullie kennis laat maken met Felice (IIWII Cork), Noor (BinBang) en Wouter (Windowfarms.nl).

IIWII CORK

Natuurlijk had ik op voorhand van de PuurFair gekeken naar de verschillende standhouders. Iemand die direct opviel was IIWII Cork, wat staat voor It Is What It Is, Cork. Een onderneming met betaalbare kurken producten zoals handtassen, schoenen, portemonnees, juwelen, hoedjes, zo gek als je zelf maar kunt bedenken. Hun motto: Time to face reality! Het is onze menselijke plicht om na te denken, te spreken en te handelen op een verantwoorde manier. Een stelling waar Botanica Innovare achter staat.

Maar waarom KURK?? Er zijn meerdere redenen om voor kurk te kiezen. Het is een mooi vegan product, de kurk is 100% biologisch afbreekbaar en kan het goed worden gerecycled. Het is een plantaardig alternatief voor leer. Bij het oogsten van kurk worden geen bomen gekapt. Enkel de schors van de boom wordt gebruik voor de productie. De schors scheidt zich op natuurlijke wijze van de boom en wordt door ervaren professionals als het ware geschild. De boom regenereert vervolgens een nieuwe schors. Gedurende deze periode neemt de boom ongeveer vijf keer meer CO2 op! Na een periode van 9 tot 12 jaar, is de schors volgroeid en kan de boom weer opnieuw worden geoogst. Een kurkeik kan tot wel tweehonderd jaar oud worden. Dit betekent dat één boom ongeveer 16 keer kan worden geoogst. Bovendien is kurk ademend, duurzaam, waterdicht, licht van gewicht, gemakkelijk te reinigen en nog veeeeel meer!

Natuurlijk is door ons een tas en ketting aangeschaft. Wil je zelf ook zo'n geweldig product? Plan dan een dagje Amsterdam. De webshop is namelijk nog in de maak. Voor meer informatie ga je naar:

Binnen Oranjestraat 11
1013HZ Amsterdam
The Netherlands

www.iiwii-cork.nl | www.facebook.com/iiwii.cork | www.instagram.com/iiwii.cork


BinBang

Dan komen we langs BinBang. Een initiatief dat is ontstaan vanuit een frustratie, namelijk dat er te veel afval is en dat waardevolle grondstoffen in de verbrandingsoven verdwijnen. Deze club jonge mensen zet zich in om hier een rem op te zetten en afval beter te scheiden. Het doel dat ze zichzelf stellen: mensen thuis en binnen organisaties bewust te maken van de grondstoffen die ze kunnen sparen (de Bang) en ze hier concrete oplossingen voor te bieden (de Bin). Door de Bin en de Bang worden consumenten getriggerd om meer afval te scheiden.

Je hebt eigenlijk geen goed excuus om geen BinBang aan te schaffen. Hij past namelijk in elke ruimte. Je hebt zelf de keuze in de grootte van jouw BinBang. Je kunt de bakken uitbreiden met verschillende add-ons, customizen met diverse gekleurde hendels en een houten plank en je creatieve geest loslaten met krijtjes. Dat maakt hem tevens makkelijk in gebruik. Nu we het toch over recyclen hebben, de BinBang is gemaakt van gerecycled materiaal en is een echt Dutch Design. Om in de Nederlandse sferen te blijven worden ze ook in ons eigen kikkerland geproduceerd. Hoe gaaf is dat! Hierdoor is de ecologische voetafdruk van de BinBang klein.

De enigste vraag die je nog moet stellen is welke afvalstroom jij wil scheiden? Om een BinBang aan te schaffen en informatie te verkrijgen ga je naar:

www.binbang.nl | www.facebook.nl/binbangNL | www.twitter.com/binbangNL

Sleep het blok om te verplaatsen.

Windowfarms.nl

Een stand die onze aandacht trok was van Windowfarms.nl. Deze groep jonge mensen richt zich op een "verticale tuin" die je voor je raam kunt hangen. Het systeem is zo ontwikkeld dat je geen groene vingers meer nodig hebt. Jouw liefde is nog het enige dat telt. En dat maakt het niet alleen aantrekkelijk voor consumenten maar ook voor scholen, kantoren, buurthuizen, sportvereniging, enzovoort. Je kunt het je zo gek niet bedenken.

Het systeem werkt als volgt. Een luchtpomp pompt de lucht door de slang het waterreservoir in. Doordat de luchtstroom in het waterreservoir niet weg kan heeft de lucht geen andere optie dan naar boven te gaan en het water mee te nemen. Op deze manier wordt het systeem gevoed. Vervolgens lekt het van de bovenste fles door naar de volgende flessen en eindigt het weer in het waterreservoir. Daarna begint de cyclus weer opnieuw. Je moet het waterreservoir eens in de 2 - 3 weken bijvullen. Misschien mis je het gebruik van voedingsstoffen. Maak je geen zorgen, want de plantjes krijgen deze tegelijkertijd met het water. De voedingsstoffen worden namelijk opgelost in het waterreservoir. Dat komt omdat er geen gebruik wordt gemaakt van aarde, maar van hydrokorrels. Je kunt dus zeggen dat dit een redelijk zelfvoorzienend systeem is.

Steek je graag je handen uit de mouwen of heb je twee linkerhanden? Voor beide is een passende oplossing gevonden om een windowfarm aan te schaffen. Je kunt een keuze maken uit vijf verschillende bouwpakketten. Van een volledig doe-het-zelf pakket tot een plug & play pakket. Het systeem bestaat uit petflessen, kogelketting, plastic buizen en een aquariumpomp.

Maar waar komt dit idee vandaan? De windowfarm is ontstaan in New York. Met het idee dat de wereld mooier wordt wanneer iedereen ten minste een deel van zijn eigen voedsel zou verbouwen. Waarom wachten als je het zelf ook kunt toepassen. Wil je meer informatie of wil je direct een windowfarm bestellen? Ga dan naar:

www.windowfarms.nl | www.facebook.com/windowfarms.nl


My Satino Black

Als laatste introduceren we My Satino Black. Hun stand was niet in de zaal maar op het toilet. Ja je leest het goed! En dat is niet alles My Satino Black gaat verder dan 'gewone' duurzaamheid en willen een positieve bijdrage leveren aan mens en milieu. Daarnaast heeft MSB diverse keur- en kenmerken. Te beginnen met Cradle to Cradle, welke uit een biologische en technische kringloop bestaat. Trots kan worden gezegd dat het wc-papier is ontworpen en gecertificeerd is voor de biologische kringloop en het dus volkomen veilig voor mens en milieu. En daar blijft het niet bij want ook de technische kringloop wordt gewaarborgd met de dispensers (die trouwens een echt Dutch Design zijn!).

Recyclen is erg belangrijk en dat geldt tevens voor CO2-neutraal produceren. De energie voor de productie van My Satino Black wordt opgewekt met een eigen warmtekrachtcentrale. Deze centrale wordt gevoed met 100% groen gas dat afkomstig is vanuit biomassa. De warmtekrachtcentrale produceert zowel elektriciteit voor machines als stoom voor het droogproces. Door het gebruik van eigen energie wordt een rendement van 80% behaald.

Het mooiste is nog wel dat jij als consument het milieuvriendelijkste wc-papier ter wereld in een matzwarte, stijlvolle dispenser kunt bestellen! Een innovatief en duurzaam toiletconcept met een hoge capaciteit. Dit en nog veeeel meer informatie vindt je op:

www.mysatinoblack.com | www.facebook.com/MySatinoBlack


Het was een toffe dag, met leuke nieuwe producten die we tevens hebben aangeschaft. Deze zie je binnenkort op Facebook voorbij flitsen. We gaan ons opmaken voor een nieuw evenement, namelijk de Dag van de Duurzaamheid. Door heel Nederland worden diverse activiteiten georganiseerd van 8 t/m 10 oktober. Heb je interesse om mee toe doen? Ga dan naar www.dagvandeduurzaamheid.nl/activiteiten en vindt een activiteit bij jouw in de buurt. Botanica Innovare is op 8 oktober aanwezig op de Duurzaam Meerssen Dag.
De macht van ...
Hello Fresh in de praktijk