Supermarkt - Met een trip de hele wereld rond

Supermarkt - Met een trip de hele wereld rond

Iedere dag stromen duizenden consumenten naar de supermarkt om daar hun dagelijkse boodschappen te kopen. We vinden onszelf allemaal erg bewust, omdat we ervoor zorgen dat er voldoende groente en fruit wordt gegeten. Tevens kiezen we steeds meer voor gezondere keuzes die minder suiker bevatten of biologisch zijn. Vol trots gaan we dan ook die verse maaltijd bereiden. Toch is er nog één puntje van kritiek: weet jij de herkomst van je producten?

Het staat allemaal zo mooi op de verpakkingen van onze producten, desondanks kijken we niet vaak genoeg naar de herkomst ervan. Dat is zonde, want het is verplicht om juist dit op verpakkingen te vermelden. Natuurlijk ontglipt ons dat allemaal. Ook ikzelf betrap me hierop. Zo ging ik vol goede moed mijn boodschappen doen. Op het menu stond een hartige groente taart met een stukje vlees en fruit als toetje.

Voordat ik het zelf wist had ik op 15 minuten tijd deels de wereld over gereisd. Zo had ik mijn courgettes opgepikt in Spanje,heb ik mijn paprika's uit Marokko gehaald, kwam mijn bosui uit Senegal en de ananas uit Costa Rica. Dichterbij huis kwamen de appels uit België en de tomaten uit ons eigen land.

Invloed op het milieu

In eerste opzicht voelt dat heel raar, omdat Nederland heel goed in staat is zelf courgettes, paprika's en appels te telen. Anderzijds is het klimaat in Nederland niet in staat is om ananassen te telen, Natuurlijk mag je die tropische fruitsoorten blijven eten. Waar het om gaat is een stuk bewustwording. Dat we

als consument weten waar onze producten vandaan komen en welke invloed dat heeft op het milieu. Een groot probleem is dat het transporteren van dergelijke producten bijdraagt aan het broeikaseffect. De verbranding van fossiele brandstoffen zorgt voor de uitstoot van CO2 die bijdraagt aan het opwarmen van de temperatuur van de aarde. Het is lastig om het broeikaseffect direct tegen te gaan. Een van de mogelijkheden is om duurzame ontwikkelingen te bevorderen. Is dat niet ook onze plicht als bewoners van de aarde naar de toekomstige generaties?

De definitie van duurzame ontwikkeling luidt dan ook als volgt:
"een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie, zonder daarmee de toekomstige generaties in gevaar te brengen."
Koop groente en fruit bij de (lokale) streekmarkt of boer. Naast dat deze producten dichtbij huis worden geteeld, bouw je tevens nieuwe contacten op.

Andere keuze
Dat gezegd hebbende komt de vraag hoe men aan duurzame ontwikkeling kan meewerken. Dit kan met makkelijke stappen.

  1. Kijk eens vaker naar verpakkingen van producten en zoek naar het land van herkomst. Komt jouw product uit een ander land / werelddeel? Kijk dan naar een alternatief. In supermarkten liggen vaak meerdere soorten van dezelfde groente, zoals tomaten.
  2. Ga voor biologisch. Daarnaast zijn veel producten ook als biologisch verkrijgbaar. Biologische producten worden zonder (chemische) bestrijdingsmiddelen en/of kunstmest geproduceerd en houdt zoveel mogelijk rekening met milieu, dier, leefruimte en mens.
  3. Kies voor lokale boeren. Het klinkt heel logisch om je groente en fruit bij de boer te kopen. Toch wordt dit door het gros niet gedaan. Zoek eens op internet, de lokale krant of markt waar jouw boer zijn/haar producten verkoopt. Zo bouw je tevens nieuwe contacten op!
  4. Begin een eigen moestuin. Met gezondheid en duurzaamheid in het oog gaan veel consumenten hun eigen groente en fruit verbouwen. Naast dat dit erg lekker is, biedt het ook ontspanning en rust in onze drukke levensstijl.

Daarnaast zijn er mogelijkheden om trends en ontwikkelingen te volgen in de sector die jij interessant vindt. In bijna elke sector staat duurzaamheid namelijk centraal. Leuke tijdschriften met wetenschappelijke nieuwtjes zijn: Kijk, Quest, Wetenschap In Beeld, New Scientist, Technisch Weekblad en dergelijke.

Bewustwording
Afsluitend kan gesteld worden dat we als consument onze levensstijl niet rigoureus moeten en hoeven te veranderen. Waar het om draait is dat we ons, als consument, bewust moeten worden van ons handelen en de invloed daarvan op het milieu. In het leven wordt door de maatschappij een rij van keuzes voor ons bepaald. Niettemin hebben we zelf invloed op onze voeding. Dit staat "direct" in contact met onze gezondheid. Deze keuze ligt in je eigen handen. De reis van groente en fruit
Voedselbank Actie