Gezonde voeding en je voedselafdruk

Gezonde voeding en je voedselafdruk
Eten en drinken is een eerste levensbehoefte. Zonder voldoende eten en voldoende drinken overleven we simpel weg niet. Op een normale dag maak je enorm veel voedsel keuzes. Zowel bewust als onbewust. Al deze keuzes hebben een gevolg op het milieu. De invloed die jouw voedsel keuzes hebben op het milieu noemen we de voedselafdruk. Een gemiddeld persoon die op deze wereldbol rondloopt heeft een voedselafdruk van zo'n 2,1 hectare. En dat terwijl er eigenlijk maar 0,9 hectare beschikbaar is per wereldbewoner. In het artikel van ''Botanica Innovare'' lees je meer over hoe je jouw voedselafdruk kunt verkleinen. In deze blog ga ik kijken hoe gezonde voeding ervoor kan zorgen dat je voedselafdruk omlaag gaat en hoe je dus bewuster kan omgaan met het milieu en jouw consumptie.

Gevarieerde voeding kan helpen bij het verlagen van de voedselafdruk
Dat gevarieerde voeding gezond is dat wist je waarschijnlijk al. Wanneer je zo veel mogelijk varieert in je voeding dan krijg je veel verschillende voedingsstoffen binnen. Iedere vitamine of mineraal heeft weer een andere functie en kan je lichaam goed gebruiken. Iedere dag vlees is voor veel Nederlanders heel gewoon. Door te variëren met soorten vlees en andere vleesvervangers kun je veel variatie aanbrengen in je voeding. Dit is goed voor je gezondheid maar ook voor je voedselafdruk die je achter laat. Wanneer je meer varieert en je vlees dus bijvoorbeeld af en toe voor vis of peulvruchten vervangt dan werk je dus niet alleen aan je gezondheid maar ook aan een beter milieu!

Plannen zorgt ervoor dat je niets weg hoeft te gooien
Een goede weekplanning helpt je bij het maken van gezondere keuzes. Je hoeft maar één keer door de ''supermarkt jungle'' en je wordt maar één keer in de week verleid door al die lekkere dingen waar je ook langs komt bij de kassa. Het maken van een week planning kan je dus zeker helpen om gezonder te eten. Meer hierover lees je in mijn eerdere blogs over boodschappen doen en over mijn voorraadkast. Ook kan een weekplanning je helpen bij het verkleinen van je voedselafdruk. Door goed te plannen verspil je minder voedsel en hoef je dus ook minder weg te gooien.

Consumptie van zuivel, fruitdrank, frisdrank en koffie
Wanneer je veel zuivel, fruitdrank, frisdrank en/of koffie gebruikt dan zal je voedselafdruk automatisch hoger zijn. Zorg je ervoor dat je genoeg varieert met verschillende voedingsmiddelen dan zorg je er ook voor dat je voedselafdruk lager wordt. Frisdrank past sowieso niet in een gezond eetpatroon dus die kun je zo veel mogelijk uit je dagmenu halen ;).


Wil je nou nog meer weten over je voedselafdruk of wil je zelf jouw voedselafdruk berekenen? Ga dan naar het artikel van Botanica Innovare en klik op de link onderaan het artikel om de test te doen.
#HelloFresh
Tips voor het verlagen van je voedselafdruk