Tips voor het verlagen van je voedselafdruk

Een tijdje geleden hebben we een Facebook post geplaatst waarin je jouw eigen voedselafdruk kon vaststellen. Daarin stond dat de gemiddelde voedselafdruk per wereldbewoner 2,1 hectare omvat, terwijl er maar 0,9 hectare beschikbaar is. Dat is een zorgwekkend verschil aangezien dit getal alléén ingaat op de consumptie van voedsel en nog niet je woon- en levensstijl wordt meerekent. In dit artikel gaan we kijken hoe je met kleine aanpassingen je bewustwording kunt vergroten en zo je voedselafdruk kunt verkleinen.

Gevarieerde voeding
De eerste vragen hebben betrekking op je portiegrootte en variatie. Je kunt je hierbij afvragen of je gedurende de dag met regelmaat eet of niet. Eet je enkel drie keer per dag: ontbijt, lunch en diner dan wordt het merendeel van de tijd een grotere portie genuttigd. Anderzijds zijn er mensen die om de twee uur kleinere porties eten. Vaak wordt door de laatste groep gevarieerder gegeten in de vorm van verantwoorde tussendoortjes. Om een goed advies te kunnen geven over gevarieerde voeding hebben we Fit, Food & Fun gevraagd om hierover een artikel te schrijven. Hierin kun je een makkelijk toepasbaar dagmenu vinden.

Weet het land van herkomst
De tweede vraag gaat in op je bewustzijn over de herkomst van je producten. Misschien heb je het zelf niet door, maar op elke verpakking is het verplicht het land van herkomst te vermelden. Het zal je verbazen hoeveel bekende producten als appels uit verre landen als Nieuw-Zeeland komen. In het artikel “Met een trip naar de supermarkt” is beschreven hoe je voor een paar simpele boodschappen de hele wereld rondgaat. We kunnen als consument goed nagaan waar onze producten vandaan komen en welke invloed dat heeft op het milieu. Een groot probleem is dat het transport van dergelijke producten bijdraagt aan het broeikaseffect. Je kunt een makkelijke aanpassing maken door in de supermarkt verpakkingen te controleren op het land van herkomst. Zo kun je onder ander kiezen uit tomaten van Spanje of Nederland. Tevens kun je een keuze maken op het basis van het seizoen.

Weekplanning
Als derde worden vragen gesteld over je kookwijze, energiebewustzijn en de hoeveelheid voedsel dat je weggooit. Wanneer je kookt op gas of grijze stroom kun je de keuze maken om over te stappen op groene stroom. Gooi je veel eten weg? Kijk dan of je aan de begin van de week een planning kunt maken. Hierop schrijf je wat je elke dag gaat eten en met hoeveel mensen je dat doet. Dit geeft inzicht in de hoeveelheid boodschappen die je moet kopen. Tevens kun je tijdens of op het einde van de week een kliekjesdag houden.

Consumptie
Vervolgens wordt nogmaals ingegaan op je voeding. Ditmaal wordt gekeken naar de consumptie van zuivel, fruit- en frisdrank. Hiervoor geldt dat hoe meer zuivel, frisdrank, alcohol en koffie je drinkt hoe hoger je voedselafdruk wordt. In het artikel van Fit, Food & Fun zal ook hier verder op in worden gegaan.

Pak de fiets
De voorlaatste vraag betreft het gebruik van vervoersmiddelen om je boodschappen te doen. Ga je regelmatig te voet of met de fiets of ga je voor gemak en kies je voor de auto. Het is een vraag waarop we het antwoord weten, maar het tegenovergestelde uitvoeren. Toch kiezen we eerder voor gemak dan voor het milieu. Vaak is het even wennen om over te stappen naar lopen of fietsen. Wanneer je dit eenmaal bent gewent zal je zien dat je de auto ook voor andere kleine stukjes makkelijker laat staan.

Plastic
Als afsluiter wordt gekeken naar de verpakkingen van producten. Ga eens bij jezelf na of je gebruik maakt van de plastic tasjes of zelf op voorhand een tas meeneemt. Per 1 januari 2016 is vanuit de Rijksoverheid gesteld dat gratis plastic tasjes niet meer zijn toegestaan. Het doel hiervan is om zwerfvuil op straat en in de zee tegen te gaan en tevens de verspilling van grondstoffen te voorkomen. In Nederland worden per jaar 3 miljard plastic tasjes gebruikt. Dat komt neer op gemiddeld 170 plastic tasjes per inwoner per jaar! (Rijksoverheid, sd). Dit heeft een enorme impact op het milieu. Ook hier brengt een kleine inspanning een groot resultaat met zich mee. Dit is iets om aan te denken wanneer je in een winkel €0,10 moet betalen voor een plastic tasje.

De Voedselafdruk is een test die laat zien wat jouw voedselkeuze betekent voor de belasting op het milieu, zowel voor de ruimte die wordt gebruikt als voor de hoeveelheid water (Voedingscentrum, sd).

Korte opsomming

Samengevat kun je stellen dat je met kleine aanpassingen snelle resultaten kunt boeken. Denk bijvoorbeeld:

  • aan gevarieerde voeding;
  • het kijken naar het land van herkomst;
  • het koken op groene stroom;
  • het maken van een weekplanning;
  • met mate diverse (fris)dranken drinken;
  • lopend of fietsend naar de supermarkt gaan;
  • je eigen tasje meenemen naar de supermarkt/winkel. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een unieke Botanica Innovare shopper aan te schaffen!

We horen graag of je na het lezen van dit artikel (enkele) tips hebt kunnen toepassen. Heb je nog andere tips? Dan horen we die graag! Wil je naar aanleiding van het bovenstaande verhaal ook jouw voedselafdruk bepalen, dan kan dat via: www.voedingscentrum.nl/voedselafdruk.

Michelle Jongen